Jaunumi saistībā ar nesen Rīgas Dzemdību namā piedzimušajiem trīnīšiem

Valdība nupat kā nolēmusi piešķirt vienreizēju pabalstu vairāk nekā 8,5 tūkstošu eiro apmērā kādai ģimenei, kurai šāgada jūnija vidū Rīgas Dzemdību namā piedzima trīnīši, šādu lēmumu skaidrojot ar to, ka trīs mazuļu vienlaicīga nākšana pasaulē vecākiem rada prāvākus tēriņus.

Vienreizējs finansiāls atbalsts, izmaksājot sociālo pabalstu ģimenēm, kurās piedzimst trīnīši, tiek sniegts jau kopš 1993.gada. Pabalsta apmērs, kura izmaksu nodrošina Labklājības ministrija, trīnīšu piedzimšanas gadījumā 2010.- 2013. gadā bija 6000 latu pēc nodokļu samaksas, bet kopš 2014. gada – 8538 eiro pēc nodokļiem.

Vienreizējais sociālais pabalsts paredzēts, lai materiāli atbalstītu ģimenes, ņemot vērā, ka saistībā ar trīs bērnu vienlaicīgu piedzimšanu un kopšanu rodas ievērojami lielāki papildu izdevumi..

Šogad šī ir pirmā ģimene Latvijā, kurā piedzimuši trīnīši. Visi jaundzimušie ir puikas.
Mazuļi nāca pasaulē moldāvietes Ludmilas un madonieša Raita Cauņu ģimenē, kuru oficiālā dzīvesvieta ir Rīga. Rīgas pašvaldības pārstāvji arī sveica mazuļus kā rīdziniekus, kaut gan gaidību laika pēdējos mēnešos Ludmila ar vecākajiem bērniem nedzīvoja Latvijas galvaspilsētā, bet gan bija apmetusies pie vīramātes Madonā.

Lasi arī: Atceries vēl Nikolaju Puzikovu? Par savulaik populāro dziedātāju nākuši klajā jaunumi

Interesanti, ka trīnīši nāca pasaulē 17.jūnijā, kad dzimšanas dienu svin arī viņu vecmāmiņa Ināra – tādējādi šis datums ģimenē būs svētku diena vairākās paaudzēs.

Brālīšiem doti vārdi – Rafaels, Kristaps un Bernards. Ģimenē jau aug trīs māsas un viens brālītis: vecākajai māsai ir septiņi gadi, bet brālītim – trīs gadi. Laimīgais tēvs gan dzemdību dienā dzimtenē nepaspēja atgriezties, jo Covid-19 dēļ bija atcelts avioreiss uz Rīgu no Lielbritānijas, kur viņš bija devies peļņā.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) komentēja, ka kopš stāšanās amatā viņai otro reizi ir tas gods sveikt trīnīšu ģimeni.

“Šoreiz diemžēl sveicienu vecākiem nevaru nodot klātienē, jo ir svarīgi, lai māmiņa un mazuļi justos droši un pasargāti no jaunā koronavīrusa,” ministres sacīto citē aģentūra LETA.

Viņa novēlēja jaundzimušajiem augt stipriem un veseliem, lai mūsu valstī ir kuplas un stipras ģimenes.

“Ceru, ka šogad sagaidīsim vēl kādus trīnīšus,” piebilda Petraviča.

2013. gadā vienreizējais sociālais pabalsts saistībā ar trīnīšu piedzimšanu tika izmaksāts vienai ģimenei, 2014. gadā – piecām ģimenēm, 2015. gadā trim ģimenēm, 2016. gadā – divām ģimenēm, 2017. gadā – divām ģimenēm, 2018. gadā – četrām ģimenēm, bet 2019. gadā – vienai ģimenei.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment